查看: 8974|回復: 144
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 會玩天翼的都入

在此發表一下個人感想 希望有機會能讓大家更珍惜遊戲
天翼的復活 老實說 是再我意料之外的事情
現下代理商 要的也只是錢 這並沒有不對 一家公司的營運畢竟 是要錢
況且 一個老遊戲回鍋 達到賺錢的效果 也是比新的遊戲來的小吧
然而…代理商 能做的 只是提供一個環境 給大家去”使用”
而如何去維持 卻是玩家們的責任
一值以來 玩過幾個網路遊戲 雖說各不相同 但是….
每個遊戲 都發生著同樣的事情
一開始 大家都很努力組隊打怪幾及聊天 一切都是那麼美好(應該吧)
沒多久 外掛出現了  人也就慢慢....變了
新的角色  只想著吸趴 而中高等角色 有的依然也很熱心 去教導新手
再之後 所有人 都只想著衝等 以及一個不知所謂的 “強”
放眼望去 所有論壇都在問 “要怎樣練 最強?” “XXX才是王道” 等等
什麼是強? 簡單的說 不就是PK的時候 可以秒殺所有人罷了
每個人都希望自己是神一般
有最強的裝備 最好是 所有人打你都是MISS
有最好的武器 一刀揮下 遍地屍野….
有人說 這樣 不如去玩單機吧! 然而 要她們去玩單機 又非常不願意
因為 “玩單機 怎麼讓所有人知道我強呢!” “就是要讓大家知道 我是不好惹的” 等等的想法
一年過去之後 真正剩下的人又有多少呢? 而最後 大家都成了獨行俠+機器人罷了
大家捨不得天翼 真正的理由 又是什麼呢
是因為 對一個曾經下過心血 花過不少時間的東西 就此消失?
還是 曾經花過 大把鈔票 心有不甘?
今天 先不管是否是天翼 就算是其他遊戲被關閉 都會有一部分的人站出來捍衛著
會去想盡辦法 讓那個遊戲復活 或是 持續下去
當然 很慶幸的 今天我們還有機會 再次去享受天翼的樂趣
個人認為 網路遊戲 就是一個小世界 大家要多互相幫助
不然 也不會有些任務 非要組隊才能進行吧
不要只一味的沖等 偶爾停下來 多了解一下內容吧
遇到過 等級都封頂了 攻擊力都亂強的 一個任務都沒過
甚至於問 “NPC角色 要怎麼增加好感度?” “XXX傳點在哪?” 等等
一個封頂的人 不該問的問題
就我來看 封頂的人 還會問這些問題的 沒資格封頂!
封頂 意味著 你對遊戲 了解透徹了 才會去追求高等吧

希望天翼能夠 不要重複所有遊戲的”歷史” 甚至於天翼自身的”歷史”
以上by
shancyang4
美堂 蠻

到我的
在香港的天翼很多老手都係唔肯去主動幫助新手
遇到新手求助老手們不理以經較好了
一D人仲會玩D新手
一D就會問候他們阻住自己
呃裝
呃ac
pk場亂殺的情況到處可見
見到人死左 坐在一旁睇戲
這是一種惡性循環(在日本我未見到以上的情況)
一個咁的遊戲環境係唔係好的??
可能香港的人的本質
所以我希望每一個人都可以用自己作為榜樣
做好自己 多幫助一下新手 如果他們問東西我們都應耐心的教導  大家都當過新手
其實幫助新手一把8lv的武器or 100支的hp水就好足夠
要令天翼變成點都係由大定去決定
我地用自己的雙手去創造一個美好的遊戲環境
(唔好再用外掛了 如果一定要用外掛的請你們不要玩天翼)
for 真心愛天翼的人
by 愛天翼的心

評分

參與人數 1樂點 +14 收起 理由
┴波波池┐ + 14 唔係轉貼就要加下啦!! 咁有心機! 講 ...

查看全部評分

回復

轉貼定咩>?

太多字冇心機睇
回復 支持 反對

原帖由 icac886 於 2007-5-1 13:54 發表
在此發表一下個人感想 希望有機會能讓大家更珍惜遊戲
天翼的復活 老實說 是再我意料之外的事情
現下代理商 要的也只是錢 這並沒有不對 一家公司的營運畢竟 是要錢
況且 一個老遊戲回鍋 達到賺錢的效果 也是 ...

講得好岩呀....等左咁耐先有得玩番,應該大家互相幫助,個個為左等佢返黎就玩外掛呀掛機呀,咁仲有咩意思-.-"

原帖由 likes 於 2007-5-1 14:01 發表
轉貼定咩>?

太多字冇心機睇

唔係轉貼,係真心話黎@@
回復 支持 反對

回復 #3 雪山肥牛 的帖子

@@甘就要睇睇喇.......
回復 支持 反對

下面by果d名都唔係佢黎...下次轉貼加返先啦

講真又講得好岩,d人有外掛之後淨係識掛掛掛
連雞王都唔識打果d....唉.....
加好感我未夠10lv已經有d加到6了(問人拎錢加XP)
回復 支持 反對

講得好好
等我慢慢睇埋落去先
回復 支持 反對

回復 #1 icac886 的帖子

其實幫助新手一把8lv的武器or 100支的hp水就好足夠了
大家用自己的雙手去創造一個美好的遊戲環
=================
講得好岩!!100支紅水/一D低LV裝
對新手黎講真係好足夠..
回復 支持 反對

原帖由 ~白癡仔~ 於 2007-5-1 14:06 發表
下面by果d名都唔係佢黎...下次轉貼加返先啦

講真又講得好岩,d人有外掛之後淨係識掛掛掛
連雞王都唔識打果d....唉.....
加好感我未夠10lv已經有d加到6了(問人拎錢加XP)

同埋有d人話好想搵番之前d天翼feel,好開心既回憶....入到去玩外掛一尾掛掛掛,依家變成埋一齊搞衰隻game了-.-
回復 支持 反對

原帖由 likes 於 2007-5-1 06:08 發表
其實幫助新手一把8lv的武器or 100支的hp水就好足夠了
大家用自己的雙手去創造一個美好的遊戲環
=================
講得好岩!!100支紅水/一D低LV裝
對新手黎講真係好足夠..

但往往好多舊手唔去幫下d新人....
回復 支持 反對

你地覺得天翼會唔會再汁粒(討論)
回復 支持 反對