查看: 7124|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 玩番天翼請到大陸server+教學+求置頂

12月開的大陸server與orange比較:

優點:
官方單方做事認真
有專屬論壇(gm參與)-->透明度高
少外掛-->少lag
大部份為真"玩家"(90%以上)
組隊等各項bug已被修改
經常有活動-->增加遊戲性
升級比台ser快

缺點:
簡體介面-->出亂碼(有方法解決)
不能打繁/簡體字(有方法解決)

進入正題!!!
下載+註冊+安裝正常簡體教學
1.先到http://tianyichina.tiancity.com/homepage/download/game.html下載4.10版

2.註冊帳號, 要留意的是, 身份證一定要大過18歲, 否則.......

生產器http://35.to/%E8%BA%AB%E5%88%86%E8%AD%89/cnID.asp
  所有打過的資料請用手寫記起備用

3.安裝大陸新天翼4.10版, 如何裝? 亂選一定會裝到, 裝完先不要開啟

4.下載及安裝applocale http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=8c4e8e0d-45d1-4d9b-b7c0-8430c1ac89ab&DisplayLang=zh-tw
  開啟app後,
  下一步
  點一下啟動程式
  瀏覽(browse)...新天翼檔, 大約在C:\Program Files\NewTalesWeaver\NewTalesweaver.exe
  下一步
  選中文(簡體)
  下一步
  tick一下建立xxxxxxxxxx永遠以appxxxxxxxxxxxxxx

5.之後會發現在[開始]->[所有程式]->[micro app]->多左個檔NewTalesweaver
  拉佢到桌面後, 雙擊!!
  會正常地顯示簡體中文,
  (建議)選 電信一區
  自動更新到4.12
  天翼不支援32bit color, 請自行處理

6.(建議)選 耳語海岸
  打入id後, 建立人物時, 可用 中文(PRC)的全拼打
  唔識打?? http://pth.linqi.org/pyzd_biaozhu.html 自己試下
  遊戲開始!!!

後記:
我自己玩電一的耳語, 所以希望各位人士都黎
始終lag唔lag係要入到去先知, 個人感受和可接受程度唔同
我自己當然冇問題啦(netvigator 8Mbps)
九方係(唯一??)打到中文, 所以我自己都學緊九方

在此, 特別推介給忍不住orange的朋友們
      愛天翼的朋友們
      想嘗試天翼的朋友們
希望這文能夠幫到所有翼友!!

版主, 置訂呀~~~~

電一, 耳語
id:白目娃娃 , 常上線+低lv但由digicell玩到依家

評分

參與人數 1樂點 +17 收起 理由
┴波波池┐ + 17 原創內容

查看全部評分

回復

thz x 100!!!!!
我剛剛都由台 ser 轉左過去大陸 ser...
真係正好多....最重要係無外掛

希望更多人可以轉去大陸 ser 玩 la...
我都係電一耳語ser...
回復 支持 反對

升級比台灣慢..不過就平衡D
另外我有打中文的方法
將你要打的野打左係msn的對話度再 copy 上天翼度
我玩緊海之 -.- 算 la我轉玩耳1先

回復 支持 反對

搵多d人一齊玩na-_- 我唔想玩台版了......拎5到ac
我e+下載緊..
  大陸d點 我可以點買到-_-
染髮又要$$-_-
咁我隻小愛咪好肉酸
點解我用9方打唔到中文嫁..en同cn都唔得

回復 支持 反對

-.-連post扣分我要都post=+=
過左咁耐都冇人回..
冇人理-.-

評分

參與人數 1樂點 -2 收起 理由
┴波波池┐ -2 重複發帖

查看全部評分

回復 支持 反對

咁多個ser 電1 2好似冇咁lag
玩的add我msn 我玩耳語

回復 支持 反對

原帖由 icac886 於 31-5-2008 13:17 發表
咁多個ser 電1 2好似冇咁lag
玩的add我msn 我玩耳語

比你msn我-_-
回復 支持 反對

下載中[[bao_36]]
希望快d得[[bao_46]]
回復 支持 反對

我又玩啦,download 緊 ,
好耐冇玩天翼啦,不過我係最愛天翼的人,但佢一直令我好失望
最失望係依家居然飲水有delay
唉...唔係天翼,都唔會有爆水依個詞.希望依個server有得爆水
不過如果冇既話...我唸我都係唔會玩...再見
回復 支持 反對

原帖由 fung006 於 3-6-2008 16:21 發表
我又玩啦,download 緊 ,
好耐冇玩天翼啦,不過我係最愛天翼的人,但佢一直令我好失望
最失望係依家居然飲水有delay
唉...唔係天翼,都唔會有爆水依個詞.希望依個server有得爆水
不過如果冇既話...我唸我都係唔會玩 ...

再見!!  你唔好down La 因為作為一個人可能以後都冇得爆水
回復 支持 反對