查看: 17990|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

粒子撞擊實驗後果難料

【明報專訊】●研究目標

今次研究的最大目標是找出希格斯玻色子(Higgs boson,又稱「神的粒子」)。它是當代物理學基石,被認為是所有粒子質量的來源,找到它將有助科學家更了解地心吸力。專家也期望找到超對稱粒子(Supersymmetry particles),他們相信這種粒子附在已知的粒子旁,但從未獲證實,找到它就有助解釋宇宙內九成質量的來源。

●風險

參與研究的科學家承認,實驗可能會在微觀層次,製造出超迷你黑洞,但因其體積極微小,根據霍金    的黑洞輻射    理論,很快就會「蒸發」掉,只會在極短時間出現,不會造成災難。有俄國專家質疑,實驗理論上會容許時空交錯,未來的人甚至有可能回到現在,但主流科學家均指,就算真的出現時空交錯,這些「回到現在」的物體也只有原子般大,未來的人不可能被帶到現在。

●實驗場建造艱鉅

全長27公里的隧道深入地底百多米,製造時要確保誤差率低於1/10毫米,地下河水也一度要被凍結以方便裝嵌。用作質子加速的巨型磁石,要能夠抵禦每平方米500噸的壓力,另這些磁石也要被冷凍至-271℃,模擬宇宙深處的溫度。

●對實驗的正反意見

正:人類需要知道宇宙如何形成,實驗場雖昂貴,但物有所值

反:這門科學無助人類福祉,醫學或生物學較粒子物理學更重要;實驗後果也難料

感想,我覺得唔應該進行尼個實驗,因為跟本對人類無好處,仲有,如果真係失敗既話,我地真係講88,

失敗片段:
http://www.hkheadline.com/blog/r ... 70219&id=134371

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 感想

查看全部評分

回復

唔探險又怎知道更多既野?
永遠唔嘗試 只會在原地
每一樣反常理的行為或理論一開始都會被人反對
但之後因為是正確便會慢慢比人接受
其實我支持個實驗 唔去探索 又點知自己來自何方呢?

評分

守衛~朗 + 3 意見具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

=.=   已經有兩個貼討論緊e個問題,你又開黎做乜=,=

此貼沉低~
回復 支持 反對

原帖由 [H]TT 於 12-9-2008 17:34 發表
唔探險又怎知道更多既野?
永遠唔嘗試 只會在原地
每一樣反常理的行為或理論一開始都會被人反對
但之後因為是正確便會慢慢比人接受
其實我支持個實驗 唔去探索 又點知自己來自何方呢?

但係風險太大了,萬一失敗,真係唔知有咩後果
回復 支持 反對

而家佢地話左失敗都冇野囉
回復 支持 反對

原帖由 georgewong2006 於 13-9-2008 09:00 發表
而家佢地話左失敗都冇野囉

佢地話冇事,通常都係唔想令到人民做成恐慌,所以作出一個大話,實情可能並不是你想象中簡單,

仲有,我覺得佢整個小型黑洞出黎,佢地係根據霍金的黑洞輻射理論,認為在咁既情況係安全,但萬一出錯,後果唔知點
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

每一個問題都需要去探索未知的奧秘
如果每一樣都被安全/守舊既問題困住的話
係好難去發現其他新事物
當然 有得必有失(好似鋼練咁 等價交換
其實如果佢唔做個實驗 又點知以前d理論係正確呢?
佢做實驗都係想知道結果 但每一樣野都有一定的風險
但願沒什麼嚴重的事發生便可了

評分

守衛~朗 + 3 意見詳細

查看全部評分

回復 支持 反對

人類就係咁..
以為自己好醒,,咩都控制到..
但係今次係關全球人類事..
d科學家就話冇事冇事..
你又未實驗過...點知有咩事發生!?

而家連自己地球既事都未搞得清楚..就去搞出面既世界..
你連地核都唔知係點啦..你就去知宇宙大爆炸..
而家d人類..以為自己好勁咁..其實只係一班蠹人..
如果出左個黑洞..邊個負責先???
而家d科學家真係太過自大..

回#7:做實驗係會有風險..但係都要做番個風險平估..
而家係全球人既問題..唔係你自己實驗室既問題..
而且值唔值?為左果一殺那間..就要全球人同你一齊乘擔個風險??
如果輸..唔係班科學家輸..而係全球人,,個地球同佢地一齊輸

ps:而家d科學家梗係話冇事..因為如果佢話有事..一定有好多人嘈佢..
佢明知有事..為左佢地既私心..都會話冇事..

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

你打係全球既問題...而唔係自己實驗室既問題
那樹木都是屬於大自然 斬左佢會破壞環境
但為什麼人類還要斬呢? 難道你自己沒使用過那些木做的用具嗎?(我不是環保人士-.-
人總是自私的 難道你沒有?
假如實驗真的有當中所說的粒子 可以證明到一切的東西
假若真的發生了黑洞吞噬地球 那是我們的責任
我們是自己囉黎 但係現在自然界的動物
是否又做錯什麼? 我們又要破壞牠們的生活環境從而令牠們絕種?
如果實驗真係失敗 那只好接受命運
那是我們破壞大自然及搶奪其他生物權利後的後果

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

如果實驗失敗,受害者只會係大自然.
人類折磨了地球10000年了,係時候要還債了
回復 支持 反對