打印 上一主題 下一主題
收起左側

[稿件·其它] [已審] [六月素質帖]天山 PVP/PVE 詳盡分析

講得幾好....可惜冇玩
回復 支持 反對

猥瑣流...個名改得好.
回復 支持 反對

前言:
首先介紹下自己,,本人曾係逍ser一個5554天山 而家已經放左ac,,我玩左天山4年有多,對打交都算有少少體 ...
∼香B∼ 發表於 3-6-2012 12:18

猥瑣流天山控技1 Miss佢就會不知所操啦
星宿並唔係想像中咁易打。都唔明點解d 人成日都話避蛤蟆,係連控之下蛤蟆有得避架咩?
咁講法不如話人地見到天山想同生就避同生- -
再加上其實你講嘅初隱避蛤蟆係唔得,係星宿攻擊狀態之下中咀咒,初隱=廢,即隱即出番黎,而蛤蟆亦唔會斷。
回復 支持 反對

講到尾..天山打明教靠既就係雙方血量  如果天山連明教怒火10刀都頂唔住..根本無得打
睇完呢句已經唔想睇落去
怒火30秒15刀=2秒要出1刀
踏雪再大隱等15秒開始掉封技咁樣已經廢左佢招怒火
回復 支持 反對

猥瑣流天山控技1 Miss佢就會不知所操啦
星宿並唔係想像中咁易打。都唔明點解d 人成日都話避蛤蟆,係連控之 ...
fongkapan 發表於 4-6-2012 12:04 AM

避唔到? 咁咪直接用陽春解 我地分析一下點樣既蛤蟆功先可以令天山無得避.無得解
星宿首先用一日,天山陽春  10秒倒數開始
天山開加速繼續同星宿平推 5秒之後,星宿暗器打穴,80控技  接蛤蟆功
星宿既暗器打穴只可以係封穴或者麻痺   如果係失明或散功,,對天山而言更容易避
呢個時候屬於天山陽春冷卻既真空期  無得避,無得解

但以上既打法有冇得破解..絕對有
星宿識讀秒,,天山一樣識 如果天山平推2,3秒既時候開始連控打星宿..結果會點??
5秒封穴,7秒散功,3秒泗水,  我當天山對自己手法無信心 唔用中毒踏雪點穴  天山都有大約15秒既控制時間
15秒移花過後 血量拉開左 天山亦可以一個踏雪飛遠D  等到星宿追上來,,陽春一早完左冷卻
初隱破蛤蟆係絕對得...詛咒狀態下既攻擊頻率係每秒1次  所以天山最長既隱身時間係1秒..打得多交既人都知..天龍入面1秒既時間已經好長
已經足夠令對手"失去目標" 蛤蟆既集氣自然會中斷
回復 支持 反對

講到尾..天山打明教靠既就係雙方血量  如果天山連明教怒火10刀都頂唔住..根本無得打
睇完呢句已經唔想睇落 ...
yuncash 發表於 4-6-2012 03:39 AM

你諗得未夠深入..無一個明教會無故開怒火而唔連封技 被控制住既天山無得踏雪 只好靠自身血量抗  等明教連控完反擊
回復 支持 反對

避唔到? 咁咪直接用陽春解 我地分析一下點樣既蛤蟆功先可以令天山無得避.無得解
星宿首先用一日,天山陽春  ...
∼香B∼ 發表於 4-6-2012 07:39

正常星宿都係唔會先手,因為天山有隱身嘅優勢
亦因為咁樣,星宿冇可能一日起手跟住比人反控囉。因為如果天山唔係開緊移花,你解左一日果3秒失明都冇用。
再者你一日失明左,係你開解失明嘅時候都左1秒失明,距離一定會拉開左d
你解完之後行番去打嘅時候-->星宿已經應該要暗打穴/80控(此時移花被消耗中)
我建議星宿暗打穴都係散攻,時間長,補番星宿少控制缺點。如果散功後天山走開嘅,只會浪費緊自己移花,相信佢走完去避散功再行番去打個星宿都要時間架
仲有,你踏雪等星宿黎追你,星宿遠攻你近攻,佢追到黎打你都無需要用蛤蟆,星宿打到你,你打唔到佢,洗鬼失明你?
回復 支持 反對

正常星宿都係唔會先手,因為天山有隱身嘅優勢
亦因為咁樣,星宿冇可能一日起手跟住比人反控囉。因為如果天 ...
fongkapan 發表於 4-6-2012 09:43 AM

我玩既天山唔會隱形入+一輪技  入到校場之後,,天山會跟隨星宿,,而且唔會太早進行連控 天山身法,血量都高過星宿..雖然攻擊差d,但係總體來講平推唔會輸比星宿..對於中毒既門派..我既諗法就係.既然隱唔到就唔好隱..你越想隱 越會製造到機會比星宿白打  
天山靈活性高,呢樣正好係星宿既缺點 雖然星宿係遠攻,,但實戰話比我聽,,被減速既星宿..係追唔上有瞬移,有加速既天山

另外,試問天山開移花既時候..點會唔補上控制? 如果天山miss左封技,,星宿開始反控 星宿會用咩技反控? 一日?打穴?
用一日既話,天山即陽春解 然後再接餘下既封技 打完再踏雪加速 等陽春冷卻   
用打穴既話,具體既出技就會係..打穴>一日/80控>蛤蟆功/一日   如果天山解左第一個失明技..陽春仲有10秒持續時間..單靠80強控係拖唔到10秒  所以蛤蟆功就已經無用
一個天山強手..反應時間一定唔會慢過0.2秒 中左失明用陽春之後距離亦唔會被拉開 我自問有咁既能力做到

你既打法只適合打果d無腦搶先手連控既天山..對於老手而言呢種打法仍然太單純  升高lv d,搵一d打交經驗深既天山玩..你會發現天山唔係咁簡單
回復 支持 反對

我玩既天山唔會隱形入+一輪技  入到校場之後,,天山會跟隨星宿,,而且唔會太早進行連控 天山身法,血量都高過 ...
∼香B∼ 發表於 4-6-2012 13:15

你要講技術嘅- -
星宿高技術會咁連
你miss 控-->一日(即解)即接暗打穴(麻痺5秒)接80控3秒,8秒數間再加輕功你就已經消耗晒10秒陽春
仲有你所講嘅天山不比星宿平推低,同石同裝下天山點都會比星宿低。國服有測試。
回復 支持 反對

你諗得未夠深入..無一個明教會無故開怒火而唔連封技 被控制住既天山無得踏雪 只好靠自身血量抗  等明教連 ...
∼香B∼ 發表於 4-6-2012 07:42

一個明教5石 劈你最後果幾下  最少30000 會心埋80000都有  硬食必死  明教點穴手5秒 計埋暗技  最多比佢劈頭果幾刀。。。
回復 支持 反對