打印 上一主題 下一主題
收起左側

世界真的有4次元空間嗎?(

4次元空間=時光空間[[yoyo_192]]
回復 支持 反對

原帖由 星野零 於 7-4-2008 11:50 發表
次元空間學說有好多種....其實我睇愛因斯坦既書時記得維係線或點...2維是平面....3維立體....4維是時間加之前的3者...也即是我們身在的世界...理論中更提到可能有5,6,7,8,9,10,11維的空間...(大約記得..可能有出入)

1維空間可以理解成只有長的世界(只有x軸)  (有邊長(m))
2維空間是有長,闊的世界(x,y軸)  (有邊長(m),面積(m2))
3維空間是有長,闊,高的世界(x,y,z軸)  (有邊長(m),表面積(m2),體積(m3))
4維空間則是有長,闊,高,第四尺度 的世界(x,y,z,a軸)   (有邊長(m),表面積(m2),表體積(m3), 超體積(m4))

a軸常被認為係時間,但係事實上時 同 空 是 唔同的
我地的世界本身就係4維時空(3維空間+1維時間)
4維空間則是3維空間之外再加一軸去描述一件物件在空間中的狀況,
是一種以(m)做單位的東西

正如樓主所說,在這4維空間的東西被稱為超立體,是一種有長,闊,高,第四尺度的物體
可以用邊長(m),表面積(m2),表體積(m3) 及 超體積(m4) 去形容它

如果第4維是時間(單位s),超體積(m4)並不會存在,有的依然只是體積(m3),
由此可見4維時空=/=4維空間

(個人意見+上某些書本的資料)

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 詳細意見/能提出書中資料作意見

查看全部評分

回復 支持 反對

2次元空間最少要3個一次元空間組(3條線先組到一個面)....3次元空間最少要3個二次元空間組成(3個面先有一個立體)
咁4次元空間認該都最少要3個三次元空間組成@@~

如果一條線扭彎佢變成圓形,就只係需要一個一次元空間成可以組成2次元空間
   一個面扭彎佢就可以變一個柱體  又係需要一個2次元空就可以組3次元

扭曲空間呢件事我認為就好似世上有D人失蹤左...但係幾廿年後無端端返黎又冇變過樣個D
     即係話如果有人有辦法可以使到空間扭曲.....咁我地就可以只靠我地一個三次元空間組成4次元空間

以上純屬個人意見00

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
守衛~朗 + 1 經研究的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

有一個事件"係話小孩變左老人"

應該係關第4空間事"
回復 支持 反對

上網見過d人話.
1維睇唔到2維.2維睇唔到3維.3維睇唔到4維.
咁4維空間係咪姐係靈界
回復 支持 反對

原帖由 chakming1022 於 17-4-2008 20:11 發表
上網見過d人話.
1維睇唔到2維.2維睇唔到3維.3維睇唔到4維.
咁4維空間係咪姐係靈界

靈界也有可能"最大的可能係時空@@!?
回復 支持 反對

原帖由 to123ko123 於 18-4-2008 13:41 發表

靈界也有可能"最大的可能係時空@@!?

我相信你所指的時空係時光(間)隧道吧...
但係兩者係唔相同的...
請先弄清其的本意...

時空,時間和空間的合稱,
由於時間同空間獨立存在是沒有意義的,
因此我們常將兩者合稱"時空"
我地的宇宙就係o係時空之內= ="

時光(間)隧道,科幻的產物,
係一條通往其他時代的假想通道
例如漫畫"多啦A夢"的時光機就係一部可以自由行走時光(間)隧道的機器...

編按:始終都係科幻野...好難有有大說服力的東東...

評分

守衛~朗 + 1 意見不錯(但用了漫畫作例子,沒太說服力)

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 包包 klau1001 於 19-4-2008 18:48 發表

我相信你所指的時空係時光(間)隧道吧...
但係兩者係唔相同的...
請先弄清其的本意...

時空,時間和空間的合稱,
由於時間同空間獨立存在是沒有意義的,
因此我們常將兩者合稱"時空"
我地的宇宙就係o係時空之內 ...

你答對"我就係想講時光(間)隧道"

現在我想4次元空間係靈界
回復 支持 反對

回復 12# 的帖子

多謝此人兄更正我...其實這些理論大多都是用數學方程式推理出來(很難的說)- -...靈界是一種由人推想出來人死後的世界...因此沒方子証實他的存在(也許我們死後使知道)..但起立體是否在我們同一系統之內..還是未知之數...因此暫時只要想想就好了...盡量不要把這些當作是絕對的事實XD(我也是抱這個心態去看一些物理書)- -

評分

守衛~朗 + 1 詳細意見

查看全部評分

回復 支持 反對

=.=但在數學堂上..呀sir話4次元好似係時間啵= . ="
回復 支持 反對