打印 上一主題 下一主題
收起左側

世界真的有4次元空間嗎?(

原帖由 pocas123 於 23-7-2008 22:46 發表
好明顯係錯晒啦!
照你咁講姐係我地係屬於三次元空間啦!
咁代表我地睇到二次元同一次元空間啦!
咁我地問你啦!
一次元同二次空間係代表咩呀??

不對.
高維空間的生物不是能看到低維空間,這只是你的誤解
高維空間的生物是能夠想像低維空間
三維空間有長闊高
二維空間是只有長闊的平面,好比一張非常薄的薄紙(當然薄紙是三維物件,因此其實是有厚度的,這只是一種想像)
一維空間就只有長,好比一條非常幼的線(當然線是三維物件,因此其實是有闊和厚度的,這只是一種想像)

請你先認清自己的概念,並注意一下自己的語氣

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 詳細/具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

有問題
螞蟻---係二次元空間生物
         佢地只會行線性
         唔會向上jump
但係佢地會睇到我地ge wo~咁點解釋呢??
回復 支持 反對

原帖由 Kenny~宏 於 25-7-2008 22:01 發表
有問題
螞蟻---係二次元空間生物
         佢地只會行線性
         唔會向上jump
但係佢地會睇到我地ge wo~咁點解釋呢??

不是那樣啊......
螞蟻是三維空間的生物=  =""
因為一隻螞蟻有長度,闊氣,也有厚度....
這跟生物的行為一點關係也沒有...
回復 支持 反對

4次元空間係3次元空間 入面 一定唔會有人識答
包括天才
因為4次元空間 你一定要見過先可以知道

係3次元空間既人 唔會見到4次元空間既野
可能4次元空間 只係一個咩都冇既空間
係入面可能全黑既世界
回復 支持 反對

我多口一說
雖然只係卡通,但滕子不二雄都係咁表達
多啦a夢百寶袋入面係4次元空間
一個無限大,咩都放得落的空間
仲有多啦a夢好多法寶都可以做出第五,六....空間
點解滕子不二雄design個陣會咁樣呢?
唔可以說是魔術遊戲?
其實當中會唔會可以帶出一d訊息呢?

唔岩聽當我路過亂up算

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
守衛~朗 + 1 具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 edwinmonster 於 26-7-2008 21:11 發表
我多口一說
雖然只係卡通,但滕子不二雄都係咁表達
多啦a夢百寶袋入面係4次元空間
一個無限大,咩都放得落的空間
仲有多啦a夢好多法寶都可以做出第五,六....空間
點解滕子不二雄design個陣會咁樣呢?
唔可以說是魔 ...

因為那始終是一套SF動漫嘛...
看多啦的時候會知道那些"四次元"並沒有"四個互相垂直的方向",
藤子先生的"多次元"都只是一些被改造的三次元(例:內裡大小跟在外看到的大小不同的空間,可穿透障礙物的空間)
其實那些空間都只有"三個互相垂直的方向"(長,闊,高)

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 詳細/具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

我們不是就在4維空間嗎
我們是三維空間在加上時間
便是4維
回復 支持 反對

咁咪有五次元空間囉/﹏\