查看: 35782|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

世界真的有4次元空間嗎?(

愛因思坦話:點與線係一次元空間;平面圖案為二次元空間;立體圖案為三次元空間,超立體便是傳說中既4次元空間了.
愛生話:響點與線世界生存0既人係只能睇到點與線,所以佢地係無法睇到二次元空間0既人;但係響二次元空間0既人就能夠睇到一次元空間0既人喇.原因係響平面圖案係由線所組成,因為,所以.同樣地三次元空間0既就理所當然能夠睇到一,二次元空間0既人了(因為立體圖案,就係由平面圖所組成的).而所謂0既三次元空間,就係...我們現在生存在0既空間---------------三次元空間.
咁愛生話:照這樣推論落去,4次元空間存在0既可能性極之大,之不過係,三次元空間0既人係無法睇到4次元空間0既人罷了!

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 原創/含有感想

查看全部評分

回復

這可說是學術性問題
但又不知四次元空間是否存在
應該有的.但本人相信外星生物較多
ps.是愛因斯坦
回復 支持 反對

照我推斷 4次元空間應該係比我地更複雜的空間

但超立體空間又有邊個可以估到係點..

本人真的有興趣知道第4次元空間有冇生物存在
回復 支持 反對

原帖由 絕風仔 於 5-4-2008 11:48 發表
愛因思坦話:點與線係一次元空間;平面圖案為二次元空間;立體圖案為三次元空間,超立體便是傳說中既4次元空間了.
愛生話:響點與線世界生存0既人係只能睇到點與線,所以佢地係無法睇到二次元空間0既人;但係響二 ...

當然...因為我們身處於三次元,
就不能看到四次元,
但若果我們生活在四次元,
情況會怎樣?
會看到未來?以前?
真的要等天才解答!
回復 支持 反對

3次元係立體...咁4次元係乜野黎嫁?
回復 支持 反對

超立體 超乎我地既想像
回復 支持 反對

完全唔明= =[[m117]]
回復 支持 反對

4次元空間應該有生物存在  可能我地果d所謂02事件都係由4次元空間的生物搞搞陣
由於我地睇唔到佢地            好可能就係我地所講ga[鬼]
回復 支持 反對

次元空間學說有好多種....其實我睇愛因斯坦既書時記得維係線或點...2維是平面....3維立體....4維是時間加之前的3者...也即是我們身在的世界...理論中更提到可能有5,6,7,8,9,10,11維的空間...(大約記得..可能有出入)

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
守衛~朗 + 1 意見有具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

我地睇到2次/1次元空間的人??
佢地睇唔到我地??e.g?
回復 支持 反對